Op zoek naar een verhuisbedrijf? Wonen in Nieuw-Zeeland? Dat is een hele stap, let echter wel minimaal op de volgende zaken. Nieuw-Zeeland heeft werkelijk alles. Goudgele stranden, kilometerslange zandduinen, lieflijke baaien, ruige kusten, groene heuvels met schapen, dichtbegroeide regenwouden, besneeuwde alpen, ijzige gletsjers, geothermische gebieden met kokende modderpoelen en geisers, diep het land insnijdende fjorden, spiegelmeren, onstuimige rivieren, bruisende watervallen en een unieke flora en fauna.

Verhuizen en wonen in Nieuw-Zeeland

De mythische figuur Maui, half god en half zeerover, bevoer de zuidelijke zeeën van de Polynesische archipel en trok op zekere dag het Noordereiland als een enorme vis uit zee omhoog. Inderdaad heeft het Noordereiland met een beetje fantasie de vorm van een vis, waarbij Northland en de Bay of Islands het staartstuk vormen, Lake Taupo het hart en Wellington Harbour en Lake Wairarapa de ogen. De ronde vorm van Hawkes Bay aan de oostkust laat zien waar de vishaak heeft gezeten. De omhooggehaalde vis werd ‘Te Ika-nui-a-Maui’ genoemd, dat ‘de grote vis van Maui’ betekent. In deze indrukwekkende scheppingsmythe was het Zuidereiland (Te Waipounamu) de kano van Maui en Stewart Island (Rakiura) zijn anker. Waarschijnlijk is deze mythe een poëtische weergave van de ontdekking van Nieuw-Zeeland.

Overheid

Bel bij een ongeval of calamiteit waarbij politie, brandweer of ambulance noodzakelijk is, het gratis alarmnummer 111.

Banken

De grootste banken in Nieuw-Zeeland zijn de ANZ, Bank of New Zealand, National Bank en WestPacTrust. Banken zijn op werkdagen geopend van 9.30-16.30 uur en gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen. Het aantal bankfilialen neemt net als in Nederland als gevolg van internetbankieren en de komst van geldautomaten flink af. Bij banken kun je buitenlandse valuta en travellercheques van bijvoorbeeld American Express en Thomas Cook omwisselen tegen Nieuw-Zeelandse dollars.

Het is altijd handig wat contant geld op zak te hebben voor kleine bestedingen, zoals een kop koffie in een restaurant of een paar ansichtkaarten. Grote transacties kun je beter afhandelen met een creditcard van American Express, Diners Club, Mastercard of Visa. Geldautomaten zijn ook in Nieuw-Zeeland geheel ingeburgerd. Net als in Nederland vind je ze in de grote winkelcentra en bij bankfilialen. Informeer voor vertrek uit Nederland bij je bank of je over het juiste bankpasje beschikt.

BTW

Veel goederen en diensten zijn met BTW (in Nieuw-Zeeland: GST) bezwaard. Deze Goods & Services Tax bedraagt 12,5% en is meestal bij de prijs inbegrepen.

Verhuiskosten Nieuw-Zeeland

Verhuizers kunnen u met allerlei klussen helpen en deze zullen per uur en per persoon gerekend worden. Natuurlijk is een klus 2x zo snel klaar op het moment als er 2x zoveel verhuizers zijn. Let bij een berekening op het totaal aantal manuren dat nodig is. Een verhuizer kost gemiddeld tussen de €30,- tot €45,- per uur. Heeft u totaal 10 manuren nodig (2 verhuizers voor 5 uur) dan kost dat gemiddeld rond de €350,-. De totale kosten kunnen zo tussen de €4500 en €7500 bedragen! (Bron: www.verhuis-feitjes.be)

Het klimaat

Wordt het in Europa warmer als je naar het zuiden reist, in Nieuw-Zeeland wordt het dan juist koeler. Je reist tenslotte van de evenaar af. De gemiddelde temperatuur ligt op het Noordereiland dan ook hoger als op het Zuidereiland. In het gebied ten noorden van Auckland heerst een subtropisch klimaat. Het is er in de zomer zonnig en warm. Er kunnen wel plensbuien vallen. Vorst komt er niet voor. In de rest van het land is sprake van een gematigd zeeklimaat.

Dat klimaat wordt gekenmerkt door zachte winters en warme zomers. De zomer duurt langer dan bij ons. Regen valt het gehele jaar door, maar vooral in het voor- en najaar. In het Tongariro nationaal park, het Mount Egmont nationaal park en in de Zuidelijke Alpen heerst op grote hoogten een subpolair klimaat. De zomers zijn daar fris en de winters koud met sneeuw en vorst. Op de hoogste bergtoppen ligt eeuwige sneeuw. Met name de alpen hebben een eigen onvoorspelbaar microklimaat. Wees altijd voorbereid op regen en sterke temperatuurdalingen. In alle nationale parken kunt u bij het bezoekerscentrum het lokale weerbericht achterhalen.

Vliegen

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, moet je rekenen op een vluchtduur van ongeveer 25 tot 32 uur. Heb je de tijd maak dan op de heen- en of terugreis een stopover.