Achterblijvers

Maak van achterblijvers geen spoorzoekers. Laat daarom de volgende gegevens bij een direct familielid achter: Vluchtnummers met data en tijden, kopie van uw reisverzekering, hotellijst met adressen en telefoonnummers, adres van auto-of camperverhuurbedrijf, uw reisschema.

Afstanden

Nieuw-Zeeland heeft een uitstekend wegennet met voornamelijk tweebaanswegen. Maar door het heuvelachtige en bergachtige landschap doe je langer over een afstand dan tevoren was ingeschat.

Alarmnummer

Bel bij een ongeval of calamiteit waarbij politie, brandweer of ambulance noodzakelijk is, het gratis alarmnummer 111.

Ambassades

Bij de Nieuw-Zeelandse ambassade in Den Haag kun je terecht voor informatie over emigratie, investeringen, studie- en stagemogelijkheden en een visum voor een verblijf langer dan drie maanden. Adres: Nieuw-Zeelandse ambassade, Carnegielaan 10, 2517 KH Den Haag, [tel.]070-3658037. (geen internetsite) In hetzelfde gebouw bevindt zich de New Zealand Immigration Service.[tel.]070-3469324. Het adres van de Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland is: Wellington Royal Netherlands Embassy, Investment Centre (10th floor) hoek Ballance- and Featherston Street, PO Box 840, Wellington. [tel.]04-4716390. E-mail: wel@minbuza.nl Website: www.netherlandsembassy.co.nz Op werkdagen van 10.00-12.30 uur.

Amusement

Nieuw-Zeelanders houden van het uitgaansleven. Ze eten graag buiten de deur en drinken graag menig pilsje in een kroeg, discotheek of nachtclub. Ze behoren tot de stevigste bierdrinkers in de wereld. Grote steden bieden goede uitgaansmogelijkheden. In kleine plaatsen zul je je moeten beperken tot de lokale kroeg. In toeristencentra organiseren hotels en restaurants een diner gecombineerd met een optreden van een Maori-dansgroep. In de grote steden is in de zomer veel te doen. Bijvoorbeeld Art Festivals, popconcerten en dansfestiviteiten.

Autohuur

Autoverhuur Nieuw-Zeeland is een geschikt land om met de auto te verkennen. De wegen zijn goed onderhouden en veilig. Het links rijden went snel. Er is een groot aantal verhuurbedrijven. De bekendste zijn Avis, Maui, Budget en Hertz. Zij hebben verhuurstations in de grote steden en op de luchthavens. Hun wagenpark bestaat uit Japanse en Amerikaanse wagens in verschillende prijsklassen. De huurprijs is afhankelijk van het type auto, het seizoen en de huurperiode. Auto’s worden per dag verhuurd. Een huurdag bestaat uit 24 uur. Haal je de auto om 13.00 uur op, dan moet deze op de inleverdag voor 13.00 uur worden ingeleverd. Na 13.00 uur begint een nieuwe huurdag en betaal je extra kosten. Haal je de auto op bij een luchthaven of ferryterminal dan betaal je een kleine toeslag. Het is verstandig je goed op de hoogte te laten brengen van wat wel en niet bij de huurprijs inbegrepen is. Zo maakt het nogal wat verschil of er sprake is van een ongelimiteerd aantal kilometers of niet. Als dat wel het geval is mag je onbeperkt rijden zonder dat er kosten bijkomen. Anders moet je per gereden kilometer een bedrag bijbetalen. Dat kan behoorlijk oplopen. De lokale belasting (12,5% GST) en een basisverzekering zijn meestal bij de prijs inbegrepen. Je kunt altijd het eigen risico afkopen en nog een Third Party Liability afsluiten. Dat is een aansprakelijkheidsverzekering voor schadeclaims van derden. Waterschade en schade veroorzaakt door het rijden op ongeschikte wegen zijn nooit meeverzekerd. Zo is het rijden op onverharde wegen niet toegestaan. Voordat je de huurauto meekrijgt moet je een pittige waarborgsom betalen. Autoverhuurbedrijven geven daarbij de voorkeur aan betaling per creditcard. Het is bij grote verhuurbedrijven mogelijk om onder bepaalde voorwaarden en tegen achterlatingkosten de huurauto bij een ander verhuurstation achter te laten. De huurauto gaat vrijwel nooit mee de veerboot op. Je laat dan de auto achter bij het verhuurstation in Wellington of Picton. Er staat aan de overkant een andere huurauto voor je klaar. Bespreek de huurauto al vooraf in Nederland of België. Je bent dan meestal goedkoper uit. Overigens moet de bestuurder van een huurauto minimaal 21 jaar zijn en minstens een jaar een Nederlands rijbewijs bezitten. Een internationaal rijbewijs wordt aanbevolen. Laatstgenoemde is slechts een Engelse vertaling van het rijbewijs en vervangt dus niet je rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is een jaar geldig en voor €15 bij de ANWB verkrijgbaar. Een 4wd-auto heb je beslist niet nodig. Of je moet het noorden van het schiereiland Coromandel en het Urewera nationaal park willen verkennen.

Autopech

Autopech Bij autopech of betrokkenheid bij een ongeval kom je meestal in aanraking met de AA (Automobile Association). Deze organisatie is vergelijkbaar met de ANWB in Nederland en de Touring Club in België. Bel bij autopech: 0800-500222. Zowel bij autopech als een ongeval hebben leden van de ANWB en de Touring Club recht op hulp van de AA. Ben je in het bezit van een Internationale reis- en kredietbrief dan wordt deze hulp gedeeltelijk vergoed. Informeer hierover voor vertrek bij de ANWB of Touring Club. Bij een huurauto of –camper staat in het huurcontract hoe te handelen bij pech of ongeval. Meestal zorgt het verhuurbedrijf dezelfde dag nog voor reparatie of vervanging.

Autoroutes

Op het Noordereiland zijn door de Automobile Association drie populaire toeristische routes uitgezet. De Pacific Coast Highway loopt langs de Pacific Ocean van Auckland tot Napier. Vanuit Auckland gaat deze route via het schiereiland Coromandel, de Bay of Plenty, de East Cape en Hawke’s Bay naar Napier. De Thermal Explorer Highway loopt door het geothermische hart van het Noordereiland. Deze route begint in Auckland en gaat door de streek Waikato, Rotorua, Taupo en het Tongariro nationaal park naar Napier aan de Hawke’s Bay. De Twincoast Discovery Highway verkent het noordelijkste deel van het Noordereiland. Deze zeer populaire route begint in Auckland en gaat via Whangarei en de Bay of Islands naar Cape Reinga en via de Kauri Coast en de Hokianga Harbour terug naar Auckland. Op het Zuidereiland zijn de volgende autoroutes te rijden. De Alpine Traverse begint en eindigt in Christchurch. Je reist over de Arthur’s Pass naar de westkust. Bij Reefton neem je vervolgens de Lewis Pass naar de alpenplaatsen Maruia Springs en Hanmer Springs. De terugweg voert langs de oostkust met o.a. Kaikoura, waar je walvissen kunt zien. De Southern Scenic Route voert u van de stad Dunedin aan de oostkust naar de Milford Sound in het Fiordland National Park. Hoogtepunten onderweg zijn het Catlins State Forest Park, Invercargill, Lake Te Anau en Manapouri.

Banken

De grootste banken in Nieuw-Zeeland zijn de ANZ, Bank of New Zealand, National Bank en WestPacTrust. Banken zijn op werkdagen geopend van 9.30-16.30 uur en gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen. Het aantal bankfilialen neemt net als in Nederland als gevolg van internetbankieren en de komst van geldautomaten flink af. Bij banken kun je buitenlandse valuta en travellercheques van bijvoorbeeld American Express en Thomas Cook omwisselen tegen Nieuw-Zeelandse dollars. Het is altijd handig wat contant geld op zak te hebben voor kleine bestedingen, zoals een kop koffie in een restaurant of een paar ansichtkaarten. Grote transacties kun je beter afhandelen met een creditcard van American Express, Diners Club, Mastercard of Visa. Geldautomaten zijn ook in Nieuw-Zeeland geheel ingeburgerd. Net als in Nederland vind je ze in de grote winkelcentra en bij bankfilialen. Informeer voor vertrek uit Nederland bij je bank of je over het juiste bankpasje beschikt.

Bed and breakfast

Wil je de Nieuw-Zeelanders leren kennen in hun eigen omgeving, kies dan voor een Homestay. Je krijgt een slaapkamer van het huis en mag gebruik maken van badkamer en toilet. ’s ochtends krijg je een heerlijk ontbijt. De prijs voor een homestay ligt voor Europese begrippen vrij hoog. Meestal tussen de NZ$60 en 190 per persoon.

Bejaardenkorting

Reizigers van 65 jaar en ouder hebben in veel gevallen recht op korting. Ze moeten dan wel hun paspoort kunnen tonen. Entreeprijzen van musea alsook bus- en treinkaartjes worden zo flink goedkoper.

Benodigde reisdocumenten

Je moet over een paspoort beschikken dat na de datum van de terugreis nog drie maanden geldig is. Je moet ook in het bezit zijn van een retourticket. Bij aankomst op het vliegveld moet je een arrivalcard met persoonlijke gegevens invullen. Na inlevering krijg je een bezoekersvergunning (visitors permit). Je mag dan drie maanden in Nieuw-Zeeland blijven. Voor een verblijf langer dan drie maanden is een visum vereist. Wil je geld verdienen, met bij voorbeeld fruitplukken, dan is een werkvergunning noodzakelijk. Je moet bij aankomst ook over voldoende financiën beschikken, namelijk NZ$1000 per maand of een creditcard.

Benzine

In en rondom de steden zijn voldoende tankstations. In de nationale parken en op het Zuidereiland kom je ze minder frequent tegen. Gooi de benzinetank voor de zekerheid altijd vol, ook al is deze nog maar half leeg. Tankstations verkopen zowel gelode (blended) als loodvrije benzine. De meeste huurauto’s en campers rijden op loodvrij. Benzine kost ongeveer de helft van wat het in Nederland kost.

Bergbeklimmen

Bergbeklimmen is vooral populair in het Westland National Park, het Mount Aspiring National Park en het Mount Cook National Park. De hoogste alpentoppen zijn alleen geschikt voor zeer ervaren bergbeklimmers, die over goede alpine uitrusting beschikken. Klimmen onder leiding van gidsen is mogelijk.

Beste reistijd

De seizoenen zijn tegenovergesteld aan de onze. Is het in Nederland hartje winter, dan is het in Nieuw-Zeeland midden zomer. De maanden oktober tot en met maart lenen zich het beste voor een reis naar Down Under. In de lentemaand oktober is het fris, maar is de natuur wel op haar mooist. Het is niet zo druk en de prijzen zijn lager dan in de zomer. De eerste maand van het jaar is de drukste vakantiemaand vanwege de school- en werkvakanties. Reserveren van vervoer en accommodatie is dan noodzaak. Januari en februari zijn de warmste en droogste maanden. Maart is bekend om mooi nazomerweer. Na deze maand zakt de temperatuur snel, vooral op het Zuidereiland. Het aantal regenuren stijgt, maar daarentegen dalen de prijzen.

Binnenlandse vluchten

Air New Zealand verzorgt wekelijks 470 binnenlandse vluchten naar 25 bestemmingen in Nieuw-Zeeland. Omdat tarieven, vluchtinformatie en kortingsacties zeer kort houdbaar zijn is het verstandig hun website te raadplegen: www.airnewzealand.com Andere maatschappijen die binnenlandse vluchten verzorgen zijn: Origin Pacific Airways: www.originpacific.co.nz Pacific Blue Airlines: www.virginblue.com.au

Boerderijvakanties

Een Farmstay is een bed & breakfast op een boerderij. Je kunt er het boerenbedrijf van dichtbij meemaken. Vooral kinderen genieten op een boerderij met dieren. De prijzen liggen tussen de NZ$60 en 190 per persoon. De prijzen liggen hoger als je ’s avonds een warme maaltijd wilt gebruiken.

Bring Your Own

Typisch voor Nieuw-Zeeland en buurland Australië zijn restaurants waar je een eigen fles wijn mee naar toe kunt nemen. Je koopt een fles wijn in een bottlestore en laat deze in het restaurant tegen een gering bedrag ontkurken. BYO-restaurants hebben geen drankvergunning en hebben daarom voor dit klantvriendelijke initiatief gekozen.

BTW

Veel goederen en diensten zijn met BTW (in Nieuw-Zeeland: GST) bezwaard. Deze Goods & Services Tax bedraagt 12,5% en is meestal bij de prijs inbegrepen.

Bungy Jumpen

Bungy-jumpen is erg populair bij jongeren. Bij Queenstown kun je op meerdere locaties springen. Het populairst is een sprong vanaf de 45 m hoge Kawarau Bridge. Spectaculairder is een sprong vanaf de 71 m hoge Skippers Canyon Bridge. In dezelfde kloof kun je vanaf een 102 m hoge pijpleiding springen. Nieuw is een sprong vanaf de Nevis Highwire (134 m). In Queenstown zelf kun je vanaf Bob’s Peak springen. Op het Zuidereiland kun je ook nog bungy-jumpen in Hanmer Springs. Op het Noordereiland kun je terecht in Auckland (vanaf de brug en de Sky Tower), Ohakune en Taupo.

Bussen

Bussen De lange-afstandsbus is de goedkoopste vorm van openbaar vervoer. Nieuw-Zeeland heeft een zeer uitgebreid busnet. Vrijwel iedere plaats is met de bus te bereiken. De grootste en bekendste busondernemingen zijn InterCity Coachlines en Newmans Coachlines, die intensief met elkaar samenwerken. Zij onderhouden busverbindingen tussen alle belangrijke plaatsen. Hun lange-afstandsbussen zijn comfortabel en beschikken over airconditioning en toiletfaciliteiten. De prijsverschillen tussen de ondernemingen zijn marginaal. Er wordt onderweg gestopt voor een koffie- lunch- en theepauze. Chauffeurs vertellen vaak enthousiast over wat er onderweg te zien is. Gratis dienstregelingen zijn verkrijgbaar bij bus- en treinstations en i-Site Visitor Centre’s. Website: www.intercitycoach.co.nz Ben je van plan veel met de bus te reizen, dan kan het lonen een buspas te kopen. Voor toeristen is de InterCity Travel Pass een goede optie. Daar zijn drie soorten van. De 2 in 1 Pass (bus, veerboot), de 3 in 1 Pass (bus, trein, veerboot) en de 4 in 1 Pass (bus, trein, veerboot, vliegtuig). Ze zijn er van 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 en 15 dagen. Verlenging is mogelijk. Kijk voor alle mogelijkheden en actuele prijzen op: www.travelpass.co.nz Er zijn speciale low-budget bussen voor backpackers. Raadpleeg hun websites voor informatie, vertrek- en aankomsttijden en buspassen. • Kiwi Experience: www.kiwiexperience.com • Magic Travellers Network NewZealand: www.magicbus.co.nz • Stray Travel: www.straytravel.co.nz

Camperverhuur

De camper is een ideaal vervoermiddel voor mensen die ongebonden willen reizen. Een camper is vervoermiddel, accommodatie en keuken ineen. Nieuw-Zeeland verkennen per camper is razend populair. Campers zijn vooral in de zomermaanden zo gewild, dat de vraag het aanbod ruim overstijgt. Het is daarom verstandig al enkele maanden van tevoren te reserveren. Dat is vaak ook goedkoper. Zeker bij verhuurbedrijven, zoals Maui, die flextarieven hanteren. Zij stellen het tarief vast aan de hand van de hoeveelheid beschikbare campers. Boek je vroeg dan zijn er voor een datum vaak nog veel campers beschikbaar, hetgeen de huurprijs drukt. Boek je laat dan zijn de meeste campers al vergeven en gelden dus hogere tarieven. Naast Maui zijn Kea, United Campervans en Tulip Campers toonaangevende camperverhuurbedrijven. Tulip Camper in Tauranga is opgezet door Nederlandse emigranten. Bij hen is vervoer van Auckland naar Tauranga plus Bed & Breakfast in Tauranga bij de camperhuur inbegrepen. Tulip Campers heeft een aanspreekpunt in Nederland. In Woubrugge kunt je een campervakantie bespreken en boeken. [tel.]0172-519224. Bij alle Nieuw-Zeelandspecialisten in Nederland kun je campers boeken. Meestal ben je dan goedkoper uit dan wanneer je ter plekke boekt. Het aantal verhuurstations is beperkt. In de meeste gevallen alleen in Auckland, Christchurch en Queenstown. Campers worden per dag verhuurd. De huurprijs is afhankelijk van het soort camper en de tijd van het jaar. De huurprijs is meestal inclusief ongelimiteerde kilometers, 12,5% GST en gedeeltelijke uitrusting. Zo is de keukenuitrusting meestal inbegrepen, maar moet u de persoonlijke uitrusting (handdoek, kussen, slaapzak) huren. Dat geldt ook voor een eventuele campingtafel, campingstoel, kinderzitje of vierpersoonstent. Sinds kort moet bij je bij inlevering nog een Diesel Tax Recovery Fee betalen voor iedere honderd gereden kilometers. Vaak een bedrag tussen de NZ$3,50 en 4,50. Je moet vooraf ter plaatse een verplichte verzekering afsluiten. De hoogte van de premie bepaalt je eigen risico. Het is mogelijk het eigen risico geheel af te kopen. Overigens is schade aan boven- en onderkant van het voertuig dan niet meeverzekerd. Met nog een aanvullende No Worries Cover is dat weer wel meeverzekerd. Voordat je de camper meekrijgt moet je een pittige waarborgsom betalen. De camper kan mee op de veerboot tussen het Noorder- en het Zuidereiland. Dit kun je al bij boeking regelen. De bestuurder van een camper moet minimaal 21 jaar zijn en over een geldig Nederlands rijbewijs beschikken. Een internationaal rijbewijs kan worden gevraagd. Dat is een Engelse vertaling van je rijbewijs en vervangt dus niet je rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is een jaar geldig en voor €15 bij de ANWB verkrijgbaar. Voor bestuurders tot 25 jaar geldt een aanzienlijk hoger eigen risico. Je mag de camper gewoon in de vrije natuur neerzetten, uitgezonderd de nationale parken. Het wemelt in Nieuw-Zeeland van de campgrounds. Campings hebben elektriciteits- en wateraansluiting, een depot voor afvalwater, een keuken, een wasserette en uitstekende sanitaire voorzieningen.

Campings

Een land met zoveel natuur is heel geschikt voor een kampeervakantie. Het aanbod in campings is dan ook behoorlijk groot. Er is altijd wel een plekje te vinden, zelfs in de drukke maanden januari en februari. De Nieuw-Zeelanders overnachten maar weinig in tenten. Zij geven de voorkeur aan een caravan, een camper, een cabin (houten huisje met bed), een touristflat (klein appartement) of een motel (luxe appartement). De campings beschikken in het algemeen over een gemeenschappelijke keuken, goede sanitaire voorzieningen, een wasruimte met wasmachines en drogers die op muntjes werken en een ontspanningsruimte met tv en biljart. Campers hebben een eigen plek. Voor een camper met twee volwassenen op een plaats met elektra (powered site) betaal je tussen de NZ$17 en 22 per nacht. Je moet bijbetalen als je met meerdere personen bent. Een cabin is een uitstekend alternatief voor een backpackerhostel. De prijs is vergelijkbaar. Je betaalt per persoon voor een overnachting tussen de NZ$16 en 30. Een cabin is eenvoudig ingericht. Alleen een bed met matras, een tafel met stoel, handdoeken en keukenspullen. Je moet zelf voor linnengoed of een slaapzak zorgen. Een touristflat is een klein appartement. Noem het een uit de kluiten gewassen cabin. Een touristflat heeft een eigen keuken, toilet en badkamer. Je moet zelf voor beddengoed zorgen. Een motel op een campingground is niet meer dan een luxe touristflat. De keuken en badkamer zijn beter ingericht. Er is gezorgd voor beddengoed en handdoeken. Reken per persoon op ongeveer NZ$40. Campings van het Department of Conservation (DOC) liggen in de nationale parken en reservaten. Ze zijn eenvoudig van opzet en ongeveer de helft goedkoper dan andere campings. Je mag op sommige campings van het DOC zelfs gratis overnachten. Ze hebben vrijwel geen faciliteiten. Campings van het DOC zijn een aanrader voor natuurliefhebbers.

Criminaliteit

In praktisch ieder land komt criminaliteit voor. Nieuw-Zeeland is daar echt geen uitzondering op. Maar in verhouding met Europa valt het allemaal reuze mee. Het is altijd verstandig om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen: (1)Laat geen waardevolle spullen zichtbaar achter in auto/camper of hotelkamer. (2)Bewaar sieraden, juwelen of andere kostbaarheden in een hotelkluisje. (3)Sluit altijd uw koffer af. (4)Bewaar geld in een zak met ritssluiting onder uw kleren. (5) Verdeel geld en cheques altijd over meerdere personen. (6) Maak kopieën van waardevolle papieren.

Douane

(1) Geld mag onbeperkt worden in- en uitgevoerd. (2) De douane doet niet moeilijk over persoonlijke eigendommen. (3)Bij gebruik van medicijnen is het raadzaam een medisch paspoort mee te nemen. Verkrijgbaar bij je huisarts. Laat medicijnen altijd in hun oorspronkelijke verpakking zitten. (4) Het invoeren van drugs is verboden. (5) Ook de invoer van levensmiddelen of plantaardig en dierlijk materiaal is verboden. Er mag nog geen broodje of appel worden ingevoerd. (6) Sigaretten en alcoholische dranken kunnen beperkt belastingvrij worden ingevoerd.

Drinkwater

In Nieuw-Zeeland kun je rustig overal leidingwater drinken. In beekjes en stroompjes echter kunnen kleine giardiaparasieten zitten, die maag- en darmkwalen veroorzaken. Ga je kamperen dan is het verstandig een compacte waterfilter te kopen, waarmee je het water kunt filteren. Flessen mineraalwater zijn overal te koop.

Duiken

Diepzeeduiken kan op vele plaatsen voor de kust, maar een aantal locaties springt er uit. De Poor Knights Islands liggen zo’n 20 km ten noorden van Northland. Bij ideale weersomstandigheden bedraagt het uitzicht onder water maar liefst 70 m. Behalve prachtige vissen zie je er koraalriffen, grotten en scheepswrakken. In Northland kun je bij de Cavalli Islands naar het wrak van het Greenpeace-schip Rainbow Warrior duiken. In de Bay of Islands heb je het hele jaar goede duikmogelijkheden. Op het Zuidereiland kun je naar scheepswrakken duiken in de Marlborough Sounds.

Feestdagen

Nieuw-Zeeland kent de volgende officiële feestdagen: 1 jan: nieuwjaarsdag , 2 jan: dag na nieuwjaar, 6 feb: Waitangi Day, Goede Vrijdag, Paaszondag, Paasmaandag, 25 apr: ANZAC-Day, Koninginnedag valt op de eerste maandag in juni, Labour Day (vierde maandag in oktober), Eerste en Tweede Kerstdag.

Fietsen

Nieuw-Zeeland is vanwege een geschikt klimaat, goede wegen en weinig verkeer een ideale bestemming voor een fietsvakantie. Houd er rekening mee dat driekwart van het land heuvelachtig is, waardoor het fietsen erg zwaar kan zijn. Vooral het heuvelachtige Noordereiland wordt door fietsers als pittig ervaren. Op het Zuidereiland zijn dan wel hoge bergen, maar de wegen lopen er omheen. De oost-, west- en noordkust van het Zuidereiland zijn relatief vlak en daardoor uitstekend te befietsen. Je bent verplicht een fietshelm te dragen.

Fooien

Het geven van een fooi is niet gebruikelijk. Bij de meeste restaurants zit de bediening bij de prijs inbegrepen. Natuurlijk mag je wel een fooi geven. Meestal is tien procent dan de gangbare norm

Fotograferen

Nieuw-Zeeland is een paradijs voor fotografen. Het landschap is divers en van een ongekende schoonheid. De belichting is vrijwel altijd goed, hoewel het in de bergen verstandig kan zijn een UV-filter op je camera te plaatsen. Fotorolletjes zijn te koop in fotospeciaalzaken, drogisterijen, supermarkten en souvenirwinkels. De prijzen van een rolletje komen ongeveer overeen met de prijzen in Nederland. Een diafilm daarentegen kost in Nieuw-Zeeland ongeveer het dubbele. Neem dus een flinke voorraad mee. Een goedkoop adresje zijn de fotoshops op Schiphol. Moet je in Nieuw-Zeeland toch een diafilm kopen, vraag dan om een ‘slidefilm’. De röntgenapparaten op vliegvelden zijn over het algemeen filmveilig. Filmrolletjes ondervinden nauwelijks schade van deze straling. Je sluit elk risico uit door de films in een speciale loden zak mee te nemen. Informeer bij uw fotospeciaalzaak. Het ontwikkelen van foto’s en dia’s kan in elke fotozaak of drogisterij. Veel fotozaken ontwikkelen foto’s binnen een (half) uur. Het ontwikkelen van een diafilm neemt een paar dagen in beslag, zodat het handig is dit in Nederland te laten doen. Meer dan de helft van de vakantiegangers geeft de voorkeur aan digitale fotografie. Bij het werken met een digitale camera zijn accu’s, geheugenkaartjes en wellicht een laptop belangrijk. Een extra accu kan handig zijn. Een accu kan kapot gaan of een deel van zijn laadcapaciteit verliezen. Ben je op reis veel buiten de bewoonde wereld dan is het handig ook lithiumbatterijen mee te nemen. Neem voldoende geheugenkaarten mee. Beter twee kaarten van 512 MB dan een van 1 gigabyte. Een kleine laptop is handig om foto’s in op te slaan. Stroom en geheugenkaarten zijn bittere noodzaak om digitaal te kunnen fotograferen. Regelmatig opladen van de accu is dan ook heel belangrijk. Zeker in een fotogeniek land als Nieuw-Zeeland raken geheugenkaarten zo vol. Het is dan verstandig je fotobestanden op cd te laten zetten. Dit kan in internetcafés, fotozaken en computerwinkels. Je kunt ze ook op je laptop zetten. Nog handiger is een portable cd-brander. Een computer of laptop is dan niet nodig. Het is ook mogelijk om foto’s via internet naar huis te sturen. In plaats van de traditionele ansichtkaart kun je vrienden en familie een eigen e-card zenden.

Gehandicapten

Openbare gebouwen, winkels, attracties en accommodaties zijn over het algemeen goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke handicap. Mocht je informatie willen hebben over reizen in Nieuw-Zeeland voor gehandicapten, neem dan contact op met het New Zealand Disabilities Resource Centre, 141-143 King Street, Whakatane, New Zealand. Website : www.drct.co.nz

Geld

De munteenheid is de Nieuw-Zeelandse dollar (afgekort NZ$). Een dollar bestaat uit honderd dollarcenten. Er zijn bankbiljetten van 5,10,20,50 en 100 dollar en munten van 10,20,50 cent en 1 en 2 dollar. In winkels wordt het eindbedrag afgerond naar tien cent. Vijf cent of minder wordt naar beneden afgerond, zes cent of meer naar boven. Valuta mag onbeperkt worden in- en uitgevoerd. De waarde van de Nieuw-Zeelandse dollar schommelt gewoonlijk tussen de 0,50 en 0,65 eurocent.

Gezondheid

De medische zorg is uitstekend. Er zijn overheids- en particuliere instellingen. Omdat een behandeling vergoed moet worden, is het verstandig een reisverzekering met medische werelddekking af te sluiten met inbegrip van ziekenhuisopname of overlijden.

Golfen

Golfers kunnen op meer dan 400 banen in het land een balletje slaan. Soms met onvergetelijke vergezichten, vlakbij een dampende vulkaan of tussen kokende modderpoelen en stoomkraters. Omdat de Kiwi’s overwegend golfen in de periode mei tot en met oktober kunnen toeristen in december, januari en februari spelen op relatief rustige banen. Bij vrijwel alle golfclubs zijn bezoekers van harte welkom.

Hostels

In de 350 BBH-hostels bruist het van de gezelligheid en doe je veel internationale contacten op. De prijzen zijn laag en liggen gemiddeld tussen de NZ$20 en NZ$23 voor een overnachting op een slaapzaal. De prijzen voor een tweepersoonskamer met toilet en douche liggen uiteraard hoger (gemiddeld tussen de NZ$30 en NZ$45 per persoon). Ieder hostel heeft een gemeenschappelijke badkamer, toilet, keuken en woonkamer. Wasmachines werken op munten. Backpackers zonder slaapzak kunnen beddengoed huren. Feestgangers hoeven niet voortdurend op hun horloge te kijken omdat in deze hostels geen sluitingstijden gelden. Ben je van plan vaak in BBH-hostels te overnachten, dan is het verstandig een BBH-Club Card aan te schaffen. Deze persoonsgebonden pas kost NZ$40 (inclusief een beltegoed van NZ$20 tegen goedkoop tarief) en is in iedere hostel te koop. Je kunt deze ook al vooraf naar je huisadres laten opsturen (kost NZ$5 verzend- en afhandelingskosten). Niet-leden betalen per overnachting NZ$2 boven op de gepubliceerde prijs. Op vertoon van deze clubcard krijg je korting bij allerlei operators in Nieuw-Zeeland. Lange afstandsbussen, boottochtjes, zwemmen met dolfijnen en gletsjerwandelingen worden zo iets goedkoper. De gratis BBH-gidsjes, met daarin een beschrijving van de 350 hostels, zijn verkrijgbaar op vliegvelden, i-Site Visitor Centre’s en hostels. Het volledige gidsje staat op www.backpack.co.nz Ieder jaar wordt de kwaliteit van de hostels onderzocht. Aan het onderzoek van 2005 deden meer dan 5000 backpackers mee. Zij gaven op een schaal van nul tot honderd procent aan hoe tevreden ze over een bepaalde hostel waren. Nul procent is super ontevreden en honderd procent is super tevreden. Aangezien geen enkele backpacker prijs stelt op koude douches, lange wachttijden, ongedierte, vieze kamers, slechte voorzieningen en chagarijnige leiding mag je aan de uitslagen best wel waarde hechten. De gemiddelde score bedroeg 75%, dat wil zeggen ‘goed’. Alle scores daarboven vallen in de categorie ‘zeer goed’. Slechts enkele hostels ontvingen het predikaat ‘slecht’. De hoogste score bedroeg 96% en de laagste 45%. Toch kan er wel een kritische kanttekening bij dit onderzoek geplaatst worden. Er moet bij de interpretatie van de scores worden meegenomen dat een kleinschalige hostel, vlakbij een gouden zandstrand altijd hoger zal scoren dan een grootschalige hostel in het centrum van Auckland. Opvallend veel tophostels liggen dan ook in de Marlborough Sounds en op het Banks-schiereiland. Vrijwel alle hostels in Auckland bungelen onder aan de lijst. YHA-hostels zijn in principe alleen geopend voor leden van de Youth Hostel Association. In elke YHA-hostel kun je van deze organisatie lid worden. Een lidmaatschapskaart van de Nederlandse jeugdherbergcentrale is ook geldig in Nieuw-Zeeland.

Hotels

Er zijn hotels en motels in verschillende prijsklassen.Het aanbod is behoorlijk groot. Vooral in de grote steden en toeristenplaatsen zijn hotels van de bekende internationale hotelketens. Ze bieden luxe kamers met veel comfort en goede sanitaire voorzieningen. Het ontbijt is niet altijd bij de prijs inbegrepen.

Insecten

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn zeer kleine jeukvliegjes (sandflies). Vooral het Fiordland National Park en de westkust van het Zuidereiland zijn berucht. Haal bij een drogist of apotheek in Nieuw-Zeeland een insectenwerend middel(repellent).

Internetcafes

Het wemelt er van de internetcafes. Ook bieden hotels, hostels en campgrounds vaak mogelijkheden tot internetgebruik.

Jetlag

Onontkoombaar. Symptomen van jetlag kunnen zijn: slapeloosheid ’s nachts, slaperigheid overdag en hoofdpijn. Je kunt het krijgen ervan wel minimaliseren. Ga uitgerust op reis, beperk het gebruik van alcohol en koffie aan boord, probeer te slapen als de ramen in het vliegtuig verduisterd zijn en ga na aankomst pas ’s avonds slapen.

Kaarten

Voor het uitstippelen van een reisroute is een goede wegenkaart noodzakelijk. Je kunt deze in Nederland kopen bij gespecialiseerde reisboekenwinkels. De wegenkaarten die je in Nieuw-Zeeland koopt zijn niet veel gedetailleerder. Leden van de ANWB en de Belgische Touringclub kunnen bij kantoren van de Automobile Association (AA)gratis regionale kaarten krijgen.

Kano/kajakvaren

Huur voor enkele uren een kano of kajak en verken een rivier, meer, fjord of kuststrook. Kanotochten van een dag zijn op het Noordereiland te maken vanuit Hamilton, Taupo, Rotorua en Gisborne. Op het Zuidereiland vanuit Queenstown, Christchurch, Wanaka en Fox Glacier. Het is avontuurlijker om aan een georganiseerde meerdaagse kanotocht deel te nemen. Tenten, voedsel, regenpakken en zwemvesten zijn bij de prijs inbegrepen. Het vervoer van materiaal en rugzakken gebeurt meestal per auto. Zeekajakken kan op vele plaatsen. Op het Zuidereiland kun je gedurende het hele jaar meerdaagse kajaktochten maken in de rustige zee rond het Abel Tasman National Park, in de Queen Charlotte Sound(Marlborough Sounds)en de Milford Sound (Fiordland NP).

Kleding

Nieuw-Zeelanders dragen over het algemeen vrijetijds- en sportkleding. In de zomer niet meer dan een T-shirt,korte broek en sandalen. Tijdens je reis wordt je met verschillende weerstypen geconfronteerd. Neem voor de warme dagen lichte, katoenen kleding mee. Neem een sweater of een trui mee voor in de bergen en de koude avonden. Er is altijd wel een dag bij met regen of een frisse wind. Een waterdicht jack mag dan ook niet in de koffer ontbreken. Neem in de Nieuw-Zeelandse winter warme kleding mee. Het kan vooral op het Zuidereiland knap koud zijn.

Kranten

Nieuw-Zeeland heeft drie grote kranten. De New Zealand Herald wordt vooral verspreid in Auckland en een groot deel van het Noordereiland. De Dominion is de krant voor Wellington en het noordelijk deel van het Zuidereiland. The Press is de krant voor Christchurch. Het landelijke nieuws domineert en de sectie buitenland biedt voornamelijk nieuws uit Groot-Brittannië, Australië en de Zuidzee.

Landbouwrestricties

Nieuw-Zeeland is een land met veel fruitbomen, landbouwgewassen, schapen, koeien en herten. Het agrarische Nieuw-Zeeland is er alles aangelegen om landbouwziekten buiten de deur te houden. In het vliegtuig krijg je een formulier, waarop je moet aangeven of je levensmiddelen en plantaardig en dierlijk materiaal bij je hebt. Maar ook of onlangs nog een boerderij is bezocht waar een agrarische ziekte heerste. Bepaalde zaken komen het land niet in. Verboden zijn levende dieren, dierlijke producten, vlees, eieren, levende planten en plantaardig materiaal waaronder fruit en zaden. Neem dus vanuit het vliegtuig geen appel of broodje mee. Net voor de controle door ambtenaren van het Ministry of Agriculture and Forestry is er een laatste mogelijkheid om etenswaren in een speciaal daarvoor bestemde afvalbak te deponeren. Doe dat beslist, want bij het ophalen van de bagage snuffelen speciaal getrainde honden naar meegesmokkelde etenswaren. Bij overtreding worden flinke boetes uitgeschreven.

Levensmiddelen

Reizigers met een camper, kampeerders en backpackers zullen meestal zelf hun maaltijden bereiden. In de steden vindt je megasupermarkten zoals Pak ’n Save, met relatief gunstige prijzen. In kleinere plaatsen liggen de prijzen meestal iets hoger. In de buitenwijken van grote steden zijn Dairy’s 24 uur geopend. In afgelegen gebieden bezitten benzinestations vaak een kleine, maar dure supermarkt. De prijzen van levensmiddelen zijn gemiddeld iets lager dan in Nederland.

Liften

Liften is in Nieuw-Zeeland helemaal ingeburgerd en gaat over het algemeen vrij gemakkelijk. Vooral backpackers kiezen voor deze goedkope en sociale manier van reizen. Op het dunbevolkte Zuidereiland kunnen de wachttijden flink oplopen.

Luchthavenbelasting

Bij vertrek vanaf de luchthaven Auckland moeten alle internationale vliegreizigers NZ$25 Departure Tax betalen. Vertrek je vanaf de luchthaven Christchurch, dan betaal je NZ$22.

Luchthavens

De belangrijkste internationale luchthaven is die van Auckland. Je kunt er van alle continenten op vliegen. Steeds meer maatschappijen vliegen ook op Christchurch. Wellington bezit een kleine internationale luchthaven waar alleen kleinere vliegtuigen kunnen landen.

Luchtvaartmaatschappijen

Een vliegreis naar Nieuw-Zeeland duurt lang. Reken op een gemiddelde vliegtijd van 26 uur. Onderweg moet u één of meerdere keren overstappen. -KLM en Air New Zealand vliegen als alliantie tussen Amsterdam en Auckland, Wellington of Christchurch. Je vliegt met KLM naar een bestemming in Azië; Singapore,Tokyo of Osaka. Vanuit deze stopoverbestemmingen vlieg je met Air New Zealand naar Nieuw-Zeeland. Daarnaast vliegt Air New Zealand driemaal per week vanuit Londen, via Los Angeles naar haar thuishaven Auckland. Vanuit Los Angeles bestrijkt Air New Zealand vrijwel de gehele Pacific en zijn stopovers mogelijk op Tahiti, Fiji en de Cook-Eilanden. -Singapore Airlines vliegt van Amsterdam naar Singapore. Je stapt daar over op een vlucht van deze maatschappij naar Nieuw-Zeeland. Hun vliegtuigen landen in zowel Auckland als Christchurch. -Qantas vliegt dagelijks van Londen, Frankfurt en Parijs, via Bangkok of Singapore naar Sydney. Je vliegt vanuit Sydney verder naar Auckland, Wellington of Christchurch. -Thai Airways vliegt alleen vanaf Londen. Je dient over te stappen in de Thaise hoofdstad Bangkok. -Garuda Indonesia vliegt van Amsterdam naar Jakarta. Deze Indonesische luchtvaartmaatschappij doet alleen Auckland aan. -Cathay Pacific vliegt tweemaal per week van Amsterdam naar Hongkong en van daaruit verder naar Auckland. Je kunt je over bovenstaande vluchten laten informeren door een reisorganisatie die is gespecialiseerd in reizen naar down under. Wil je in het hoogseizoen (december tot en met februari) vliegen dan is het raadzaam een halfjaar (liefst nog eerder) van tevoren te boeken. Vooral gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zijn snel volgeboekt.

Motorhuur

Steeds meer motorliefhebbers verkennen Nieuw-Zeeland op hun favoriete vervoermiddel. Uiteraard moet je over een geldig motorrijbewijs beschikken. Motoren kun je huren in o.a. Auckland, Wellington en Christchurch. Ze zijn er in verschillende prijsklassen. Je kunt ook een tweedehands motor kopen, bijvoorbeeld met een buy-backgarantie. Je spreekt dan het bedrag af waarvoor de dealer hem aan het einde van je vakantie terugkoopt. Vergeet geen motorverzekering af te sluiten.

Openingstijden

Winkels zijn op werkdagen geopend van 9.00-17.00 uur. Het is koopavond op donderdag of vrijdag. De winkels zijn dan tot 21.00 uur geopend. Op zaterdag zijn vrijwel alle winkels van 10.00-13.00 uur geopend, hoewel steeds meer winkels langer open blijven. Het komt ook steeds vaker voor dat winkels op zondag geopend zijn. In een toeristische plaats als Queenstown zijn de winkels dagelijks geopend van 9.00-21.00 uur. Banken zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30-16.30 uur. Postkantoren heten sinds enkele jaren Post Shop’s en zijn veelal gevestigd in boekhandels. Ze zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00-17.00 uur. Op koopavond tot 20.00 uur. In het weekeinde zijn ze gesloten, behalve in een aantal toeristencentra, waar ze gedurende de vakantiemaanden ook op zaterdag geopend zijn. I-SiteVisitor Centre’s verschillen nogal in hun openingstijden. Maar op werkdagen kun je er tussen 10.00 en 17.00 uur altijd terecht. Op zaterdag meestal alleen ’s ochtends. In veel steden en toeristencentra zijn ze ook enkele uren op zondag geopend. In december, januari en februari zijn ze langer geopend dan in de overige maanden.

Paardrijden

Een ideale manier om de schoonheid van het land te ervaren. Je kunt bij tal van maneges een paard of pony huren voor een tochtje in de omgeving of het maken van een meerdaagse tocht onder leiding van een gids. Je overnacht dan in tenten. Meeste maneges zijn het hele jaar open.

Parachutespringen
Skydiving is een nogal dure aangelegenheid. Reken op ongeveer NZ$200. Je springt vanuit een vliegtuig, veilig vastgegespt aan een ervaren parachutist. Tijdens de vrije val worden snelheden bereikt van 200 km per uur. Je kunt skydiven in onder andere Auckland, Rotorua, Taupo, Nelson, Greymouth en Queenstown.

Postkantoren
Bij een Post Shop kun je terecht voor al je geld- en postzaken. Voor post binnen Nieuw-Zeeland zijn er twee klassen. Standaardpost (bezorging binnen 2 tot 3 dagen) en Fast Post (bezorging de volgende dag). Voor brieven en ansichtkaarten voor bestemmingen buiten Nieuw-Zeeland geldt het Fast Post tarief. Doorgaans wordt internationale luchtpost binnen een week bezorgd. Wil je een pakje naar huis sturen, waar geen haast bij is, kies dan voor het goedkopere International Economy Post. Het pakje doet er dan zo’n drie weken over om op de plaats van bestemming te komen. Als je tijdens je verblijf brieven ‘poste-restante’ laat nasturen, moet je die altijd op het Central Post Office afhalen. Op vertoon van je paspoort ontvang je de toegestuurde post, mits de naam op het poststuk precies overeenkomt met de naam in het paspoort. De post wordt drie maanden voor je bewaard. In kleine dorpen is de Post Shop vaak in een winkel gehuisvest.

Reisverzekering

Een geldige reisverzekering met medische werelddekking is absoluut belangrijk om aan te schaffen. Zonder zo’n verzekering kun je bij een ongeval of ziekte in financiële problemen komen. Ziekenhuiskosten kunnen namelijk oplopen tot duizenden euro’s per dag en ook het eerder terugkeren naar huis kost de nodige centen. Sluit daarom voor vertrek altijd een goede reisverzekering met medische werelddekking af. Ook is het verstandig een annuleringskostenverzekering af te sluiten. Deze vergoedt de kosten die gepaard gaan bij het uitstellen of annuleren van een reis. De verzekering geeft ook een vergoeding voor eventuele ongenoten reisdagen.

Rijbewijs

Een geldig rijbewijs volstaat om in Nieuw-Zeeland te mogen rijden. Je bent verplicht om ook een internationaal rijbewijs bij je te hebben. Dit is slechts een Engelse vertaling van je rijbewijs en vervangt dus niet je rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is een jaar geldig en bij de ANWB verkrijgbaar.

Rond-de-wereld-tickets

Als je op zowel de heen- als terugreis een stop-over wilt maken, kun je kiezen voor een rond-de-wereld-ticket. Op het westelijk halfrond zijn stop-over-mogelijkheden in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Argentinië en op een van de vele eilanden in de Zuidzee. Op het oostelijk halfrond kun je stoppen in Singapore, Hongkong, Indonesië, Thailand, Japan en Australië. Aan rond-de-wereld-tickets zitten de volgende voorwaarden vast: (1) De gekozen reisrichting (oostwaarts of westwaarts rond de wereld)moet altijd worden voortgezet. (2) Er is maximaal 1 stop-over per plaats toegestaan. (3) Voor elke stop-over geldt een minimumverblijf van 7 dagen en een maximumverblijf van 1 jaar. (4) Er gelden speciale annuleringsvoorwaarden.

Souvenirs

Nieuw-Zeeland is een van de belangrijkste wolproducerende landen in de wereld. Wollen truien van zeer goede kwaliteit vinden dan ook gretig aftrek. Dat geldt ook voor schapenvachten. In souvenirwinkels hangen de rekken vol met mooie T- en sweatshirts. Een leuk aandenken of cadeau. In boekwinkels zijn wandelgidsen, fotoboeken en receptenboeken erg gewild. Er zijn goede dvd’s over het Noorder- en Zuidereiland te koop. Of wat dacht je van Maorikunst, bijvoorbeeld een amulet van been of jade.

Speedbootvaren

Op het Zuidereiland populair op de rivieren Shotover, Buller, Waimakariri, Makarora en Dart. Op het Noordereiland is een speedboottocht op de rivier de Rangitikei een aanrader. Je raast door ravijnen en dichte bossen. Ervaren stuurlui sturen de speedboten over slechts enkele centimeters diepe wateren, draaien 180 graden bij topsnelheid en scheren vlak langs brugpilaren en rotswanden. Je wordt flink nat. Fototoestel meenemen is zinloos. Zwemvesten worden verstrekt.

Stopovers

Omdat een vliegreis naar Nieuw-Zeeland gemiddeld 26 uur duurt, maken veel reizigers een stop-over op de heen- en of terugreis. Afhankelijk van de uitgekozen luchtvaartmaatschappij kun je een stop-over maken in onder andere Kuala Lumpur, Singapore, Bangkok, Hongkong, Jakarta, Los Angeles en Sydney.

Telefoneren

Je kunt in Nieuw-Zeeland gewoon bellen met een normale Nederlandse GSM-telefoon. Wil je met je eigen mobiel bellen dan zijn er twee goede alternatieven waarbij je een Nieuw-Zeelands telefoonnummer krijgt. Het is dan wel noodzakelijk om over een simlockvrij toestel te beschikken. (1) Je kunt bij aankomst in Nieuw-Zeeland bij de Vodaphone Rental Stand op de luchthavens van Auckland en Christchurch een simkaart huren. (2) Je kunt een Nieuw-Zeelandse simkaart kopen (prepaid) om die in het eigen mobieltje te gebruiken. Een simkaart is universeel en past daardoor in ieder toestel. De dekking is in Nieuw-Zeeland niet overal geweldig. In grote steden is de dekking geen probleem, maar daarbuiten is deze slecht tot zeer slecht. In nationale parken is mobiel bellen meestal onmogelijk. Een satteliettelefoon biedt overal dekking. Deze is op Schiphol te huur bij de Telecom Rent Center. Veel hotels, hostels, campgrounds, touroperators en attracties hebben een zogenaamd Toll Free Number. Je mag alleen vanuit Nieuw-Zeeland deze gratis 0800 nummers bellen. Het bellen vanuit een telefooncel is verreweg het goedkoopst. Telefoneren naar Nederland en België kan met vrijwel elke telefoon. Eerst draai je 00, het nummer van de internationale directe verbindingsdienst en aansluitend het landnummer (voor Nederland 31, voor België 32). Draai vervolgens het kengetal van de stad (zonder 0) en het abonneenummer. De kosten zijn afhankelijk van de duur van het gesprek en de geldende tarieven. Tussen 20.00 uur en 08.00 uur bel je tegen een goedkoper tarief. Telefooncellen accepteren telefoonkaarten en soms je creditcard. Telefoonkaarten van NZ$5, 10, 20 of 50 zijn verkrijgbaar bij i-Site Visitor Centre’s, hotels en winkels met het phonecardvignet. Telefoneren vanuit een openbare telefooncel van Telecom binnen een district kost minimaal NZ$0,50. Het bellen naar andere districten is duurder. Evenals in Nederland verschijnen er steeds meer aanbieders van telefoondiensten, met wisselende (actie)tarieven. Bellen vanaf een hotelkamer is verreweg het duurst. Wil je een telefoongesprek naar Nederland of België door de ontvanger laten betalen, maak dan een ‘collect call’. Je kunt dit doen via een operator in Nieuw-Zeeland of een operator in Nederland of België. Geef de naam van de persoon door die je wilt spreken en zijn telefoonnummer. Je wordt doorverbonden als deze zegt de kosten op zich te willen nemen. Als je vanuit Nederland of België naar Nieuw-Zeeland wilt bellen, draai je eerst het nummer van de internationale directe verbindingsdienst (00), vervolgens het landnummer (64), het kengetal van de stad zonder nul en het abonneenummer.

Tijdsverschil

In Nieuw-Zeeland, dat dicht bij de internationale datumlijn ligt, is het 10 tot 12 uur later dan in Nederland. Het precieze tijdsverschil is afhankelijk van onze zomertijd en de zomertijd in Nieuw-Zeeland. Van half oktober tot en met half maart is het tijdsverschil twaalf uur.

Treinen

Als gevolg van de geringe bevolkingsdichtheid en het heuvelachtige landschap was het aantal treinverbindingen in Nieuw-Zeeland altijd al erg gering. Sinds kort zijn ook nog eens een aantal onrendabele verbindingen geschrapt. Alleen de rendabele toeristische verbindingen bestaan nog. Op het Noordereiland rijdt de Overlander tussen Auckland en Wellington (10 uur), dwars door het hart van het Noordereiland. Onderweg ziet u de actieve vulkanen van het Tongariro nationaal park, kloven met woeste rivieren en heel veel agrarisch landschap. De zogeheten Open Air Viewing-wagons maken het mogelijk om volop van de verschillende landschappen te genieten. De Capitol Connection is een populaire forensentrein die alleen op werkdagen rijdt tussen Palmerston North en Wellington. Zitplaatsen kunnen niet worden gegarandeerd. Op het Zuidereiland rijdt de TranzCoastal Express dagelijks tussen Picton en Christchurch (ruim 5 uur). Een onvergetelijke treinreis vlak langs de ruige Pacific Ocean met in het binnenland de ruige Kaikoura Mountains. De trein gaat door 22 tunnels en over 175 bruggen, waaronder Nieuw-Zeeland’s enige spoor-en-snelweg brug. Open Air Viewing-wagons bieden goede mogelijkheden voor het maken van foto’s. Er wordt onder andere gestopt in Blenheim en Kaikoura. De Tranzalpine Express gaat dwars door de Zuidelijke Alpen en verbindt Christchurch met Greymouth (ruim 4 uur). De trein rijdt door een onbeschrijfelijk mooi landschap. Er wordt gestopt in Hanmer Springs. Vroegtijdig reserveren is noodzakelijk. Overigens geldt voor alle trajecten dat het verstandig is in de drukke maanden december, januari en februari te reserveren. Bel voor reserveringen gratis: 0800-802802. De Scenic Rail Pass is erg handig voor reizigers die tijdens hun verblijf in Nieuw-Zeeland regelmatig gebruik willen maken van Tranz Scenic-treinen. Er is een weekpas (inclusief 1 overtocht tussen Noorder- en Zuidereiland) en een maandpas (inclusief twee overtochten). Met deze pas mag je zelf de route bepalen. Terugrijden op de route is toegestaan. Je mag stoppen wanneer je wilt en zoveel reizen als de pas toelaat. Op www.tranzscenic.co.nz staat informatie over tarieven, vertrek- en aankomsttijden en de mogelijkheid van on-line reserveren.

Trekkershutten

Langs alle meerdaagse wandeltracks staan trekkershutten op ongeveer vier tot vijf uur loopafstand van elkaar. De hutten beschikken over schuimrubbermatrasjes en goede kookfaciliteiten. In de zomer is het niet toegestaan langer dan twee nachten in een hut te blijven. Vooral makkelijk bereikbare hutten kunnen in die periode overvol zijn. Het is dan toegestaan om bij de hut een tent neer te zetten. Je mag dan toch gewoon gebruikmaken van de faciliteiten die de hut te bieden heeft. Informatie over trekkershutten is te krijgen bij de i-Site Visitor Centre’s, de bezoekerscentra van de nationale parken en de kantoren van het Department of Conservation.

Vaccinaties

Inentingen heeft u voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland niet nodig. Dat wordt anders als u op de heenweg een tussenstop maakt in een land waar wel vaccinaties vereist zijn. Informeer bij uw regionale GG&GD;

Veerdiensten

Ferry’s van Interislander onderhouden de verbinding tussen het Noorder- en Zuidereiland. De drie veerboten Arahura, Kaitaki en Aratere maken vier tot vijf maal per dag de overtocht van ruim drie uur. In het eerste uur vaart de veerboot langs de rotsachtige zuidkust van het Noordereiland. In het tweede uur wordt de Cook Strait overgestoken. In het derde uur vaart de boot door de Queen Charlotte Sound, een van de fjorden in het Marlborough Sounds Maritime Park. Voor velen is de overtocht bij mooi weer een hoogtepunt van de reis. Echter, bij slecht weer zullen je herinneringen verre van plezierig zijn. De veerboten zijn uitgerust met een bar, snackbar, winkel, speelruimte voor kinderen, een video- en filmzaal en een informatiekiosk. Je bent als passagier ongeveer NZ$50 voor de overtocht kwijt. Voor kinderen, zestigplussers, studenten en leden van de YHA gelden lagere tarieven. Het te betalen bedrag voor een auto of camper is afhankelijk van de lengte. Huurauto’s gaan zelden mee de veerboot op. In vrijwel alle gevallen blijft de huurauto in Wellington of Picton achter. Er staat dan aan de overkant een nieuwe huurauto klaar. Campers gaan vrijwel altijd mee. In de zomer is tijdig reserveren aan te raden. Je kunt de overtocht al door je reisorganisatie laten vastleggen en betalen. In Nieuw-Zeeland kun je reserveren via het gratis telefoonnummer 0800-802802. On-line boeken kan op: www.interislander.co.nz Buspassen van Intercity en de Scenic Railpass gelden ook voor de overtocht tussen het Noorder- en Zuidereiland. Stewart Island Experience onderhoudt een veerdienst per catamaran tussen de vissershaven Bluff (bij Invercargill) en Halfmoon Bay op het eiland Stewart. De catamaran vaart in de zomer op werkdagen twee maal daags. Op zaterdag en zondag alleen ’s middags. In de winter wordt op dinsdag niet gevaren. Reserveren is gewenst. Houd er rekening mee dat het in de Straat Foveaux flink kan spoken. Boekingen: 0800-000511.

Verkeersregels

In Nieuw-Zeeland wordt links gereden. Maar op kruisingen hebben auto’s van rechts voorrang. Op snelwegen geldt een maximumsnelheid van 100 km per uur; in de bebouwde kom 50 km per uur. Maximumsnelheden en afstanden worden in kilometers aangegeven. Het verkeer op rotondes heeft voorrang, tenzij anders aangegeven. Chauffeur en passagiers op voorbank zijn wettelijk verplicht een veiligheidsgordel te dragen. Kinderen moeten altijd een gordel gebruiken of in een autostoeltje met gordel zitten.

Vissen

Vissen op forel kan in nagenoeg alle meren en rivieren. Op het Noordereiland kunnen in het Taupomeer en de rivier Tongariro enorme regenboogforellen worden gevangen. Op het Zuidereiland krijg je vrijwel altijd een bruine forel aan de haak. Het seizoen voor forelvissen begint in oktober en eindigt in april. Koop een toeristenvisvergunning voor een maand. Ga je liever zeevissen (Big Game Fishing)ga dan naar de noordoostkust van het Noordereiland. Marlijnen, tonijnen, hamervissen en haaien kunnen worden gevangen. Big Game Clubs nemen je tegen betaling mee voor een vistrip op open zee.

Visum

Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort mogen drie aaneengesloten maanden zonder visum in Nieuw-Zeeland verblijven. Voor een langer verblijf is een visum noodzakelijk. Informeer bij de New Zealand Immigration Service in Den Haag.

Vluchtduur

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, moet je rekenen op een vluchtduur van ongeveer 25 tot 32 uur. Heb je de tijd maak dan op de heen- en of terugreis een stopover.

Voltage

Elektrische apparaten worden gevoed met 230/240 volt wisselstroom (50hz). Je kunt een scheerapparaat of föhn dus gerust meenemen. Onze stekkers passen echter niet in hun stopcontacten. Je hebt daarom een driepolige verloopstekker nodig. Je kunt deze kopen in Nieuw-Zeeland, op schiphol, bij de ANWB of je reisorganisatie.

VVV

Informatie over accommodaties, restaurants, evenementen en attracties in een streek, stad of nationaal park kun je inwinnen bij de i-Site Visitor Centre’s.

Wandelen

De geringe bevolkingsdichtheid, de uitgestrekte wildernis en de grote diversiteit in landschapsvormen maken Nieuw-Zeeland tot een ideaal wandelland. Volgens ervaren wandelaars zelfs het mooiste wandelland op aarde. Er zijn duizenden korte en een twintigtal meerdaagse tracks uitgezet. Oktober tot en met april zijn vanwege het weer de beste wandelmaanden. Langs alle meerdaagse tracks staan hutten. Je moet deze altijd reserveren (overnachtingsprijs vanaf: NZ$15). De zeer populaire Milford Track en Abel Tasman Coastal Track moet je minimaal een half jaar van te voren bespreken. Noordereiland Around the Mountain Track (Egmont NP) Afstand: 55 km, duur: 3-5 dagen, categorie: zwaar, terrein: vulkaanlandschap. Lake Waikaremoana Track (Te Urewera NP) Afstand: 46 km, duur: 3-4 dagen, categorie: gemiddeld, terrein: regenwoud. Tongariro Northern Circuit (Tongariro NP) Afstand: ?, duur: 3-4 dagen, categorie: zwaar, terrein: vulkaanlandschap. Round the Mountains Track (Tongariro NP) Afstand: ?, duur: 4-5 dagen, categorie: zwaar, terrein: vulkaanlandschap. Zuidereiland Abel Tasman Coastal Track (Abel Tasman NP) Afstand: 51 km, duur: 3-4 dagen, categorie: eenvoudig, terrein: bossen en stranden. Banks Peninsula Track (Banks-schiereiland) Afstand: 35 km, duur: 2-4 dagen, categorie: eenvoudig, terrein: heuvels. Heaphy Track (Kahurangi NP) Afstand: 82 km, duur: 4-6 dagen, categorie: zwaar, terrein: regenwoud en stranden. Kepler Track (Fiordland NP) Afstand: 65 km, duur: 4 dagen, categorie: zwaar, terrein: bergen. Milford Track (Fiordland NP) Afstand: 54 km, duur: 4 dagen, categorie: zwaar, terrein: bergen en bossen. Queen Charlotte Walkway (Marlborough Sounds Maritime park) Afstand: 67 km, duur: 3-4 dagen, categorie: gemiddeld, terrein: heuvels, bossen en strand. Routeburn Track (Mount Aspiring NP en Fiordland NP) Afstand: 39 km, duur: 3 of 4 dagen, categorie: zeer zwaar, terrein: bergen Stewart eiland Rakiura Track Afstand: 29 km, duur: 3 dagen, categorie: gemiddeld, terrein: heuvels, bossen en strand.

Wereldomroep

De wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Deze omroep biedt via radio, televisie en internet wereldwijd nieuws, informatie en cultuur. Op internet biedt de wereldomroep websites met ondermeer het laatste nieuws, achtergronden en reportages. Samen met de VRT en publieke omroep is de Wereldomroep partner in BVN-TV, de internationale publieke televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland. Actuele uitzendtijden en programma-informatie vindt je op www.wereldomroep.nl

Wijnproeven

Nieuw-Zeelandse wijnen staan internationaal hoog aangeschreven en worden wereldwijd geëxporteerd. Joegoslavische- en Duitse immigranten begonnen met het verbouwen van druiven voor wijn. Op het Noordereiland vindt wijnbouw plaats in Gisborne en Bay of Plenty. Op het Zuidereiland in Marlborough, Canterbury en de omgeving van Nelson. De wijngaarden bij Queenstown zijn de meest zuidelijk gelegen wijngaarden ter wereld. De wijnen die gemaakt worden van langzaam rijpende druiven op het Noordereiland zijn wat smaak betreft vergelijkbaar met Franse wijnen. De wijnen van het Zuidereiland smaken naar de Duitse en Elzaswijnen. Veel wijnhuizen hebben hun kelders geopend voor belangstellenden.

Working Holiday

Steeds meer jongeren tussen de 18 en 30 jaar (inclusief 18 en 30) kiezen voor een Working Holiday. De Nieuw-Zeelandse regering verstrekt hen daarvoor een speciaal visum. Met een Working Holiday Visum mag je het reizen maximaal een jaar lang met werken combineren. Je moet het werk of de stage wel zelf regelen. Het aantal visa dat wordt verstrekt is beperkt. Dus wees er vroegtijdig bij.Wat kun je doen? Veel rugzaktoeristen proberen in de zomer en het najaar geld te verdienen met het plukken van fruit. Je krijgt meestal per hoeveelheid betaald, in enkele gevallen wordt een uurloon betaald. In het drukke zomerseizoen zitten hotels verlegen om personeel. In het skiseizoen (juli t/m oktober) kun je werken in de ski-industrie. Bijvoorbeeld op het Zuidereiland in Queenstown en Mount Hutt en op het Noordereiland in Ohakune. Er is niet alleen werk als ski- of snowboardinstructeur, maar ook als skilifthulp, busschauffeur, kaartcontroleur, restauranthulp, verkoper enzovoorts. Meestal eindigt de inschrijving voor seizoenwerk begin mei. Je moet over een geldig werkvisum beschikken. Ben je een gekwalificeerd ski- of snowboardinstructeur dan regelt je werkgever wel een werkvisum. Verspreid over het hele land kom je uitzendbureaus tegen. Op vertoon van je Working Holiday-visum kun je aan de slag op kantoor, in een fabriek of de bouw. Soms is het raadzaam om je CV (vertaald natuurlijk) mee te nemen, dat verhoogt je kans op een meer gespecialiseerde baan met doorgaans een hoger salaris.

Zonnestraling

De schone lucht is er de oorzaak van dat de zonnestraling erg sterk is. Gebruik een zonnecreme met minimaal factor 20. Een zonnehoed en zonnebril zijn aan te raden.

Zorbing

Dit is ook al weer zo’n krankzinnige Nieuw-Zeelandse sport. In Queenstown en Rotorua kun je in een drie meter dikke PVC-bal kruipen, waarin je wordt beschermd door een 50 cm dik luchtkussen. De bal wordt van een steile helling afgerold en haalt een snelheid van zo’n 50 km per uur. In de bal lijkt die snelheid hoger.

Zwemmen

Zwemmen in zee moet je beslist niet overal doen. Zeker niet aan de westkust, die wordt gekenmerkt door grillige rotsformaties, op de kust beukende golven en gevaarlijke onderstromingen. Zwemmen is daar op veel plaatsen levensgevaarlijk. De oostkust biedt betere zwemcondities. De beste zwemplekjes op het Noordereiland zijn: Bay of Islands, Coromandel, Bay of Plenty, Oostkaap en Hawke’s Bay. Op het Zuidereiland: Abel Tasman National Park en de Golden Bay.